Szakmai napok

Ebben a tanévben a Szakmai napok rendezvénysorozat véget ért. Találkozhatsz velünk azonban a nyári táborban, amelyről részletesen tájékozódni ezen a linken tudsz! 

A szakmai napok a tanév során szombatonként megrendezett ingyenes eseményeink, ahol lehetőséged van fejleszteni a tudásod kémia, fizika, illetve biológia tantárgyakból. A program minden évben öt alkalommal kerül megrendezésre a BME CH épületében. Az esemény általában délelőtt 10 órakor kezdődik és körülbelül délután 4 óráig tart egy ebédszünettel.

A napot egy előadással kezdjük, ezt követően kiscsoportos órákat és laboratóriumi foglalkozásokat tartunk. Két előadás közül választhatsz. Az egyik során bemutatjuk az emelt szintű érettségi nem elvégzendő kísérleteit, a másikon egy érdekes természettudományos témáról hallhatsz. A kiscsoportos órákon a középiskolában gyakran elhanyagolt számítási példák megoldását gyakorolhatjátok. A laborban pedig az emelt szintű érettségi kísérleteit végezheted el.

Egy szakmai napon az előadás mellett két kiscsoportos órán vagy egy kiscsoportos órán és egy laboratóriumi foglalkozáson van lehetőséged részt venni.

A 120 perces órákat lelkes és felkészült egyetemi oktatók és hallgatók tartják. A szakmai fejlődésen túl tanácsokat kaphatsz a továbbtanulással, valamint az egyetemi élettel kapcsolatban is.

A szakmai napok programját igyekszünk úgy összeállítani, hogy azok a lehető legnagyobb segítséget jelentsék neked az érettségire való felkészülésben. Ha a kémia iránt különösen mélyen érdeklődsz, lehetőséget biztosítunk versenyekre való felkészülésre is. A kémiai számítások gyakorlását ennek megfelelően hét témakörre osztottuk:

KÉMIA:

 1. Oldatok
 2. Gáztörvények
 3. Sztöchiometria
 4. Termokémia
 5. Elektrokémia
 6. Egyensúlyok, pH
 7. Versenyfeladatok

Az 1-6 témakörökben kezdő és haladó csoportokat is indítunk, hogy mindenki az előképzettségének megfelelő nehézségű feladatokkal foglalkozhasson. Ha bizonytalan vagy a szintedben az alábbi oldalon található mintafeladatokon tesztelheted tudásodat. Ugyanitt gyakorló feladatokat is találsz. http://moodle.ch.bme.hu

A kiscsoportos órák során egy elméleti témakörben is elmélyülhetsz:

 1. Szerves kémiai áttekintés

(A témakörök neveire kattintva részletesebb leírást, illetve különböző szintű példákat és megoldásaikat találsz az adott témakörben.)

Az utóbbi tanévtől már fizika, illetve biológia tantárgyakból is lehetőség van szakmai órákon részt venni, melyek várhatóan az alábbi témaköröket fedik le: 

FIZIKA: 

 1. Kinematika
 2. Dinamika
 3. Energetika
 4. Mechanika
 5. Hőtan
 6. Gázok 
 7. Molekuláris fizika
 8. Optika
 9. Elektrosztatika 
 10. Mágnesesség 

Minden szakmai napon 2 témakör indul az alábbi felbontásban: 1-2, 3-4, 5-6, 7-8, 9-10. Minden esetben lehetőség lesz kezdő, illetve haladó csoportban is tanulni. 

BIOLÓGIA:

 1. Hogyan növeljük a csít?  – termodinamika és bioenergetika témakörös előadás
 2. Sejtbiológia
 3. Molekuláris genetika és bioanalitikai módszerek 

Itt az egyes témaköröket előadások formájában van lehetőség meghallgatni, inkább elméleti jellegűek lesznek terv szerint.